Hoofdzaken

Goodbye & Hello

posted by melanie January 1, 2014 0 comments

Meestal houdt de kerstboom het wel uit tot ver na 6 januari, maar het lijkt erop dat hij dit jaar meteen op de eerste dag van het nieuwe jaar het veld moet ruimen. Niet eerder had ik zo’n behoefte aan letterlijk en figuurlijk grote schoonmaak, aan een nieuw begin.

December vind ik altijd wel fijn, het is voor mij een maand van reflectie. Even een stap terug doen en het bijna voorbije jaar van een afstand bekijken. Wat was er goed? Wat was er moeilijk? Welke dromen kwamen uit? Wie heb je verloren, wie gevonden (of minstens zo mooi: teruggevonden)? Hoe staat het met het lijf, hoe zit het in het hoofd? Wie en wat gaan er mee naar 2014 of laat je achter in 2013?
Voor mij gaat 2013 de boeken in als een “taai jaar”. Ik struikelde over flinke hobbels op mijn pad en kukelde zo nu en dan in een gat (waar ik achteraf ook wel omheen had gekund). Tegelijkertijd was het daardoor een leerzaam en vooral ook liefdevol jaar.

Na die paar weken reflecteren broed ik steevast de nodige goede voornemens uit, een rijtje dat over het algemeen weinig afwijkt van dat van het jaar ervoor. À la de Top 2000 was mijn nummer 1 ook al jarenlang dezelfde: “gezond(er) leven” was mijn Bohemian Rapsody.

Ik heb dit jaar echter een nieuwe binnenkomer in mijn top drie en wel meteen met stip op nummer 1: zoveel mogelijk met aandacht doen Die durf ik rustig en zonder schuldgevoel nog boven “gezonder leven” te plaatsen, je kunt namelijk heel prima met meer aandacht gezonder leven (et voilà!). Ik ben er al een paar weken mee bezig en het bevalt heel goed: een ding tegelijk, geen half werk, multitasken overboord. Ik heb maar twee handen, ik ben geen octopus.

Eveneens in de top drie: iets nieuws leren. Die kan ik je van harte aanbevelen: kies iets leuks uit, om het even wat, en ga het gewoon doen. Neem zangles, leer een taart bakken, probeer mindfulness. Treed uit die comfort zone en verras jezelf. Waarom? Waarom niet!
Ik moet alleen nog kiezen welke het wordt: de lachwekkende, de stoere, de praktische, of de tuttige. Ik kan niet beloven dat ik er hier nog op terugkom 🙂

Afijn, zaadjes voor mooie nieuwe dingen zijn geplant, er stroomt weer energie.
Ja, die kerstboom gaat er vandaag uit. Die is zó 2013…

 

You may also like

Leave a Comment